APRIL = Maand van DE PARASIETEN

Deze maand staan de parasieten in de kijker waarbij er extra aandacht wordt besteed aan de uitwendige parasieten. Vlooien en teken zijn de belangrijkste en meest voorkomende.

Iedereen heeft wel al gehoord van vlooien, maar wist je dat

-         De kattenvlo de meest voorkomende vlo is, zowel bij katten als honden.

-         Enkel volwassen vlooien onze honden en katten parasiteren. De eitjes en onvolwassen stadia bevinden zich in de omgeving. Slechts 5% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien op je dier, 95% bevindt zich in de omgeving! Zonder een gastheer (in dit geval hond of kat) kan een volwassen vlo maar enkele dagen overleven want ze heeft dagelijks een bloedmaaltijd nodig. De volwassen vrouwelijke vlo legt eitjes op de gastheer (gemiddeld 20 eitjes per dag), waarna de eitjes van de gastheer vallen en in de omgeving terechtkomen waar ze zich verder ontwikkelen. Uit de eitjes ontwikkelen zich larven, die 3 fases doormaken. Uiteindelijk zal de larve verpoppen tot een cocon waarin de ontwikkeling tot volwassen vlo gebeurt. Deze cocon is zeer resistent in de omgeving en kan 6 maanden (of soms zelfs langer) overleven! Onder de juiste omstandigheden van temperatuur en trillingen (signaal dat er mogelijks een gastheer in de buurt aanwezig is) zal de vlo ontpoppen.

-         De volledige ontwikkeling van ei tot volwassen vlo onder ideale omstandigheden al binnen de 14 dagen kan plaatsvinden!

-         De meeste dieren met vlooien hebben jeuk. Dit is meest opvallend ter hoogte van de lage rugstreek en de staartbasis waarbij dieren deze zone vaak gaan likken of hier gaan bijten. Soms kan je ook vlooien opmerken in de vacht, maar dit is niet altijd eenvoudig omdat vlooien lichtschuw zijn en erg snel. Vaak zijn er wel vlooienuitwerpselen te vinden in de vacht. Dit zijn kleine zwartje korreltjes die roodbruin verkleuren als je ze vochtig maakt op een witte ondergrond. Dit komt doordat de vlooienuitwerpselen bloed bevatten.


-         Honden en katten kunnen ook een vlooienallergie hebben. Deze dieren zijn allergisch aan het speeksel van de vlo. 1 vlooienbeet kan bij hen al erge jeuk veroorzaken!

-         Bij de behandeling van vlooien is het belangrijk dat je alle dieren thuis behandelt, ook al hebben zij geen klachten! Aangezien 95% van de populatie zich in de omgeving bevindt, is het ook erg belangrijk om deze populatie aan te pakken. Alle dekentjes, kussens, manden,… worden best gewassen op minimum 60°. Ook stofzuigen is erg belangrijk om eitjes te verwijderen want door de trillingen komen de vlooien uit hun cocon. Indien nodig zijn er ook producten beschikbaar specifiek voor gebruik in de omgeving (deze zijn echter NIET geschikt voor gebruik OP je dier!).

-         Vlooien kunnen lintworm overdragen, daarom is het aangeraden om bij vlooienproblemen je dier ook te behandelen tegen lintworm.

-         Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat vlooien enkel in het voorjaar en de zomer voorkomen, maar dit klopt niet! Ook in de winter zijn er vlooien, ook zij vinden het immers lekker warm in huis met de verwarming aan. Het hele jaar rond preventief behandelen is dus sterk aan te raden!

Producten om je dier te behandelen tegen vlooien zijn verkrijgbaar in tabletten, pipetten of een halsband. Producten verkrijgbaar in de dierenwinkel zijn niet altijd effectief, vraag dus best raad aan je dierenarts. Opgelet, dien nooit producten voor honden toe aan katten! Bepaalde producten voor honden zijn immers giftig voor katten!

Deze week komen de teken aan bod.

- Teken voeden zich met bloed en gaan daarvoor een gastheer opzoeken waarop ze een periode (enkele dagen tot weken) verblijven om bloed te zuigen. De rest van hun leven brengen ze door in de omgeving. De vrouwelijke teek neemt 1 lange bloedmaaltijd waarna ze eitjes in de omgeving legt en vervolgens sterft. Uit deze eitjes komen larven die zich na een bloedmaaltijd omvormen tot nimfen. Ook zij hebben nood aan een bloedmaaltijd om te vervellen tot volwassen teek.


-         Teken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar verkiezen vooral zones met onbehaarde dunne huid (de snuit, oren, oksels, tussen de tenen, liezen en rond de anus).

-         Teken kunnen ook drager zijn van bepaalde ziekteverwekkers. Om besmetting van je dier met deze ziekteverwekkers te vermijden, is het aan te raden tekenpreventie te gebruiken.

-         Een teek verwijder je best met een speciale tekentang. Met het ‘voetje’ van de tang ga je onder de kop van de teek, vervolgens verwijder je de teek met een draaiende beweging. Op deze manier kan je normaal vlot de volledige teek verwijderen.


-         Net zoals voor vlooienpreventie zijn er zowel bij hond als kat verschillende producten beschikbaar. De meeste producten werken zowel als vlooien- als tekenpreventie dus met 1 product kan je je hond of kat volledig beschermen!


Geschreven door Clarissa Depessemier, 14-04-2020