MAART = Maand van HET GEBIT

In maart wordt er extra aandacht besteed aan het gebit van onze viervoeters. Net zoals bij mensen hebben zij immers ook vaak last van tandsteen of andere gebitsproblemen.

Maar hoe ziet het normale gebit van een hond of kat er eigenlijk uit?

Puppy’s hebben 28 melktanden die beginnen te wisselen rond 13-16 weken en volledig gewisseld zijn rond 20-30 weken leeftijd. Dan hebben ze hun volwassen gebit dat bestaat uit 42 tanden.

Kittens hebben 26 melktanden, die ook rond 13-16 weken beginnen wisselen. Ze wisselen de laatste tanden als ze 18-24 weken oud zijn en hebben dan hun volledig volwassen gebit dat uit 30 tanden bestaat.

Net zoals bij de mens kunnen ook honden en katten een over- of onderbeet hebben. Soms kunnen melktanden blijven staan naast de volwassen tand (persisterende melktanden). Deze melktanden dienen getrokken te worden omdat er anders makkelijk voedselresten blijven steken tussen beide tanden en er tandsteen ontstaat.

Ook honden en katten hebben vaak last van tandplak en tandsteen. Tandsteen ontstaat steeds uit tandplak die mineraliseert. In tandsteen zitten er bacteriën, deze veroorzaken een ontstekingsreactie op het tandvlees waardoor het tandvlees zich terugtrekt en de wortel kan komen bloot te liggen. Op termijn ontstaan er zo rotte tanden.

Eenmaal er tandsteen gevormd is, kan deze enkel via een detartratie (verwijderen van de tandsteen met een ultrasoon toestel) worden verwijderd. Tandplak daarentegen kan wel manueel worden verwijderd! Volgende week gaan we dieper in op hoe je thuis bij je hond of kat tandplak kan verwijderen.

Net zoals bij mensen is het poetsen van de tanden bij je hond of kat de beste manier om tandplak te verwijderen! Ideaal gezien gebeurt het tandenpoetsen dagelijks, maar indien je 2 maal per week kan tandenpoetsen is dit ook al een grote stap. Belangrijk bij het tandenpoetsen is dat je een tandpasta speciaal voor dieren gebruikt en best een zachte tandenborstel. Aangezien je hond of kat tandenpoetsen niet kent, leer je dit best stap voor stap aan. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd en getoond hoe je dit thuis kan aanleren (3:40min – 5:55min):

https://www.youtube.com/watch?v=0qWM2qo9OK0

Lukt tandenpoetsen echt niet bij jouw dier of wil je nog bijkomende gebitsverzorging bieden?

Er zijn nog verschillende mogelijkheden:

-         Geef jouw hond of kat bij voorkeur korrels in plaats van natte voeding. Op korrels moeten ze immers meer kauwen en door het wrijven van de korrel over de tand wordt een deel van de tandplak verwijderd.

-         Bij honden kan je ook kauwstrips gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de Orozyme enzymatische kauwstrips of de Orozyme RF2 sticks. De RF2 sticks zorgen er onder andere voor dat de biofilm (dat is de voorloper van tandplak) wordt bestreden.

-         Toevoegen van producten aan het drinkwater: deze vloeistof zorgt er, net als bovenstaande sticks, voor dat de biofilm wordt aangepakt.

-         Dental croqs: deze brokjes bevatten een specifieke alg die na opname in de darm wordt uitgescheiden in de speekselklieren in de mond van je hond of kat. In eerste instantie zorgen ze ervoor dat de slechte adem van je dier verbetert. Op langere termijn maken ze de aanwezige tandsteen zachter waardoor er brokjes tandsteen kunnen loskomen bij het eten van korrels of kauwstrips. Dezelfde algen zijn ook verkrijgbaar in poeder om over de voeding van je dier te strooien.

Er is dus voor ieder dier wel iets beschikbaar om aan tandverzorging te doen… en ideaal gezien worden verschillende producten gecombineerd om een zo compleet mogelijke mondverzorging te krijgen.

Wens je hierover meer info of wil je weten wat voor jouw dier de meest aangewezen producten zijn? Kom dan gerust eens langs in de praktijk 😉

Geschreven door Clarissa Depessemier, 08-03-2020