JANUARI = Maand van HET GEWICHT

Nu de feestdagen voorbij zijn, heeft iedereen een pak goede voornemens voor het nieuwe jaar : gezonder leven, meer bewegen… Misschien is dit ook het ideale moment om eens stil te staan bij het gewicht van je viervoeter. Wist je dat 10-40% van de honden en katten met overgewicht kampt? In de loop van januari wil ik hier extra aandacht aan besteden en iedere week zal op een ander onderwerp gefocust worden .

Deze week wil ik graag uitleggen wat precies wordt verstaan onder overgewicht en obesitas en hoe je dit kan herkennen.

Om te bepalen of je hond of kat al dan niet een ideaal lichaamsgewicht heeft, wordt er gebruikt gemaakt van de body condition score (BCS). Hierbij wordt er een score van 1 tot 9 gegeven waarbij score 5 het ideale lichaamsgewicht is. De scores 3,2 en 1 wijzen erop dat je dier een te laag lichaamsgewicht heeft (ondergewicht); de score 7 wijst erop dat je dier overgewicht heeft en bij scores 8 en 9 spreken we zelfs van obesitas.

Voor de bepaling van de BCS wordt er gevoeld naar de ribben en de uitsteeksels van de rugwervels. Deze moeten vlot voelbaar zijn met een klein bovenliggend vetlaagje. Op onderstaande figuren vind je meer info en voorbeelden van de verschillende scores.

Heb je hierover vragen of vind je het moeilijk om zelf te bepalen welke score jouw dier heeft? Contacteer mij gerust voor meer info.

Volgende week ga ik dieper in op de gevolgen van overgewicht.

Vorige week kon je lezen wat men verstaat onder overgewicht, deze week gaan we dieper in op de gevolgen ervan.

Dieren met overgewicht hebben een groter risico op allerlei andere gezondheidsproblemen. De belangrijkste zijn:

- gewrichtsproblemen: doordat de gewrichten meer belast worden, slijten ze sneller en ontstaat er sneller artrose.

- suikerziekte: vooral katten lopen een hoger risico op diabetes mellitus (suikerziekte) type 2. Het goede nieuws is dat in sommige gevallen dit type suikerziekte reversibel is als het overgewicht van de kat wordt aangepakt 😉.

- een verhoogd risico op bepaalde types kanker.

- luchtwegproblemen: vooral dieren met korte snuiten hebben hier extra last van.

- urinewegproblemen: katten met overgewicht lopen een hoger risico op FIC (feliene idiopathische cystitis).

- een kortere levensduur en een minder goede levenskwaliteit.

Ook is ondertussen bekend dat vet niet enkel extra ballast is voor het lichaam, maar dat het vet ook allerhande stoffen aanmaakt die ervoor zorgen dat er een lage graad van chronische ontsteking in het lichaam aanwezig is.

Het overgewicht heeft dus niet enkel een negatief effect op het lichaam van je viervoeter, maar ook op zijn/haar levenskwaliteit.

Nu je weet wat overgewicht is en welke nadelige gevolgen het heeft voor je lieveling, is het deze week tijd om je dier effectief te laten vermageren!

Een vermageringsdieet moet minder energie bevatten, maar omdat het uiteraard niet de bedoeling is dat je viervoeter met een knorrende maag rondloopt, moet het ook de verzadiging bevorderen. Daarom bevat een vermageringsdieet meer vezels. Je kan ook het aantal maaltijden per dag verhogen (bijvoorbeeld 4x per dag een kleinere portie in plaats van 2x per dag een grotere). Een laatste belangrijk aandachtspunt is dat de voeding ook evenwichtig moet zijn! Je dier heeft dan wel minder energie nodig, de andere voedingsbehoeftes waaronder ook vitamines en mineralen blijven uiteraard wel dezelfde! Om deze reden is het daarom beter om voor een specifiek vermageringsdieet te kiezen en niet om significant minder van het onderhoudsvoer te gaan geven. Je dier zal gedurende enkele maanden ‘op dieet staan’ en zo vermijd je kans op tekorten aan bepaalde voedingscomponenten.

Ook is het belangrijk dat je dier steeds de juiste hoeveelheid voeding krijgt: dit is de hoeveelheid voeding voor het ‘ideaal gewicht’ van je dier. Om dit ‘ideaal gewicht’ te bepalen, ga je best langs bij de dierenarts.

Het is ook aan te raden om je dier geleidelijk aan te laten vermageren:  een gewichtsverlies van 2% per week is ideaal. Indien ze sneller vermageren, is er risico op verlies van spieren en bij de kat is er risico op leververvetting. Vraag advies aan je dierenarts die samen met jou voor je dier een vermageringsplan zal opstellen en hierbij verder zal begeleiden.

Hou er ook rekening mee dat snoepjes en tafelresten een aanzienlijk deel van de dagelijkse energie-opname kunnen uitmaken bij je dier! Als alternatief kan je bijvoorbeeld een deel van de dagelijkse portie korrels apart houden en deze doorheen de dag als beloning geven. Ook kan je alternatieven voorschotelen zoals bijvoorbeeld komkommer of courgette. Die bevatten immers veel water en zijn dus een caloriearme snack 😉.

Naast het vermageringsdieet dat we vorige week bespraken, is het ook belangrijk om de beweging bij je viervoeter te stimuleren.

Bij een hond kan je beweging stimuleren door te wandelen of een extra spelmoment in te lassen. Ook zwemmen is ideaal omdat het water het gewicht van je hond draagt en het dus minder belastend is.

Bij katten kan je extra spelmomenten inlassen of kan je bijvoorbeeld de korrels 1 voor 1 weggooien terwijl je bijvoorbeeld in de zetel zit. Zo moet je kat ‘werken’ voor haar eten en heeft ze extra beweging. En het bezorgt jullie beiden een leuk momentje samen 😉.


Geschreven door Clarissa Depessemier, 07-12-2019