FEBRUARI = Maand van DE SENIOR

Februari is al enkele dagen bezig dus is het tijd voor het nieuwe maandthema!

Deze maand staan de senior patiënten in de kijker. Maar wanneer is een hond of kat nu ‘senior’? Dit verschilt immers tussen honden en katten. Bij honden is er ook nog een verschil tussen kleine en grote hondenrassen. In onderstaande tabel vinden jullie een overzicht.

Ook onze senior viervoeters kunnen last hebben van ouderdomskwaaltjes. Veelvoorkomende aandoeningen zijn:

-         Artrose

Honden met artrose zullen meestal manken. Bij katten daarentegen zijn de symptomen vaak subtieler en moeilijker te herkennen. Katten met artrose kunnen minder actief zijn, vertonen soms gedragsveranderingen (zich afzonderen, minder graag aangeraakt worden), hebben moeite met omhoog of omlaag springen of kunnen een onverzorgde vacht hebben. Meestal manken katten met artrose niet!

-         Chronische nierziekte

Heel wat verschillende oorzaken kunnen ertoe leiden dat de nierfunctie progressief achteruit gaat. Veel voorkomende symptomen van chronische nierziekte zijn meer drinken, meer plassen en vermageren. Je dier zal pas symptomen vertonen als 2/3 van de normale nierfunctie reeds verloren is. Het is dus belangrijk om regelmatig een bloed- en/of urineonderzoek te doen om eventuele nierschade reeds in een vroegere fase op te sporen.

-         Hyperthyroïdie

Een overactieve schildklier of hyperthyroïdie wordt voornamelijk bij de kat gezien. De schildklier produceert een overmaat aan schildklierhormoon waardoor je kat een verstoorde stofwisseling krijgt. Katten met hyperthyroïdie vermageren vaak alhoewel ze een goede eetlust hebben. Ook hebben ze vaak een onverzorgde vacht en kunnen ze overactief of net lusteloos zijn. Het gehalte schildklierhormoon wordt gemeten in het bloed en indien de waarde verhoogd is, zal je dierenarts medicatie voorschrijven.

-         Hartproblemen

Ook je dier kan hartproblemen krijgen (bijvoorbeeld een lekkende hartklep).

- Suikerziekte

Door een tekort aan insuline (bij de hond) of door een ongevoeligheid van de insuline-receptoren (insuline-resistentie, bij de kat) kan het zijn dat het lichaam van je dier geen suiker meer kan opnemen. Dieren met suikerziekte drinken en plassen meer en vermageren ondanks dat ze een verhoogde eetlust hebben. Honden kunnen ook cataract ontwikkelen. Net zoals bij de mens dienen ze aangepaste voeding en insuline te krijgen.

- Hypothyroïdie

Hypothyroïdie of een te traag werkende schildklier wordt zo goed als uitsluitend bij de hond gezien. Veel voorkomende symptomen zijn: minder actief zijn, een verminderd uithoudingsvermogen, gewichtstoename, huid- en haarafwijkingen (dunne vacht, kale plekken). De diagnose gebeurt na een bloedafname en indien nodig zal je dierenarts medicatie opstarten.

- Gebitsproblemen

Zowel bij honden als katten zien we bij oudere dieren vaak tandsteen, maar ook soms loszittende of slechte tanden. Vaak merkt het baasje op dat de adem van zijn viervoeter niet meer zo fris ruikt. Een grondige gebitsreiniging en eventueel trekken van slechte tanden zijn dan aangewezen.

- Tumoren

Ook bij dieren komen er verschillende types tumoren voor. Veelvoorkomend zijn maagdarm- en huidtumoren.

Herken je 1 van bovenstaande symptomen bij je dier? Ga dan best langs bij je dierenarts voor een check-up. Veel ouderdomsaandoeningen zijn immers goed te behandelen met medicatie!

Bij seniors is het aan te raden tweemaal per jaar langs te gaan bij de dierenarts voor een check-up. Zo kunnen eventuele aandoeningen sneller worden opgespoord. Een jaarlijks bloedonderzoek wordt aanbevolen om de algemene gezondheid van je dier na te kijken en eventuele aandoeningen op te sporen.

Tot slot schakel je best over op een seniorvoeding! Die is immers helemaal aangepast aan de veranderende behoeftes van je senior. Vraag meer info aan je dierenarts die de ideale voeding voor jouw dier zal aanbevelen.Geschreven door Clarissa Depessemier, 06-02-2020